Parikkalan Valo Oy | Vikapäivystys (24h): 05 43901 | Sähkökatkot | Yhteystiedot

Sähkömarkkinoiden toiminta


Miten sähkön hinta oikein pohjimmiltaan syntyy, kun hinnat ovat nousseet? Miksi joinakin päivinä ja tunteina sähkö on ollut kuitenkin ilmaista? Miksi tilanne on nyt muuttunut, kun ennen hinta säilyi vakaana ja huomattavasti edullisempana?

Sähkömarkkinan toiminnan lainalaisuudet

  • Markkinoilla on vapaa kilpailu eli sähkön kulutusta eikä tuotantoa ole rajoitettu tai säännelty. Sähkönkäyttäjät voivat valita keltä myyjältä sähkön ostavat, millaisella tuotteella ja ehdoilla.
  • Sähkönmyyjä toimittaa joka hetki asiakkaalle tämän kuluttaman määrän sähköä.
  • Tukkumarkkinoilla sähkönhinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaisesti. Tuottajien tekemien tuotannon tarjousten ja ostajien ostotarjousten mukaan muodostuu Nordpoolin sähköntunti- eli spot-hinnat seuraavalle päivälle.
  • Sähköä ei voida varastoida suuria määriä, eli sitä ei voi tuottaa varastoon suuressa kuvassa tällä hetkellä. Eli sähköä tuotettava joka hetki se määrä kuin sitä käytetään. Riippumatta siitä onko pakkasta -30 astetta, tuuleeko, paistaako aurinko, onko ydinvoimalaitos huollossa tai onko vesivoimalaitoksen altaassa vettä. Akut ja muut tekniset ratkaisut parantavat varastointi mahdollisuuksia, mutta hitaasti.
  • Vaikutusmahdollisuuksia käytettävään sähkön määrään ei hinnan määräytymisen jälkeen ole myyjillä eikä tuottajilla. Vain sähkön kuluttajat voivat tähän vaikuttaa.

Kiteytettynä kun tuotantoa on enemmän kuin kysyntää, hinta on pieni tai olematon. Kun taas tuotantoa on vähemmän kuin kysyntää, tällöin hinta nousee korkeaksi.

Mitä asialle voi tehdä

Aiemmin sähkö oli niin halpaa, ettei sähkön säästäminen kiinnostanut yksityisasiakkaita juurikaan. Nyt tilanne on muuttunut ja keskustelu asian ympärillä käy kiivaana.

Kustannustehokkain tapa kokonaisuuden kannalta on käyttää sähköä vähemmän silloin kun se on kallista. Toki tuotantoa voidaan jollain aikajänteellä rakentaa lisää, mutta ne eivät ole nopeita ja mutkattomia prosesseja kuten olemme viime vuosien ydinvoimalaitos projekteista nähneet. Sähkönkäytön ajoittamisesta enemmän halvemmille tunneille voi myös säästää, kun myyjän sähkötuote on valittu tätä silmällä pitäen.

Vinkit sähkölaskun pienentämiseen

  1. Keskitä suurin kulutusta edullisille tunneille. Hyödynnä ajastusmahdollisuudet lämmityksessä ja jäähdytyksessä, laitteiden ja ajoneuvojen latauksessa, pesulaitteiden käytössä.  
  2. Valitse oikea tuote, millä ostat sähköä, jotta hyödyt myös rahallisesti kulutuksen ajoittamisesta.

Tuotteistamme Spot Valon hinta määräytyy suoraan Nordpoolin tuntihintojen mukaan. Vaikka tätä media viime talvena lokasikin, niin hinta on aina oikea, myös hintojen laskiessa ja halpojen hintojen päivinä.

Mikäli suuret tuntihinnan muutokset kuitenkin pelottavat, on Täsmä Valo+ tuotteella voit myös vaikuttaa omasta käytöstä muodostuvaa osaan kustannuksista, ns. profiilikustannukseen, kun käytät sähköä edullisimmilla tunneilla.

Takaisin
Ota yhteyttä