Miten sähkön hinta oikein pohjimmiltaan syntyy, kun hinnat ovat nousseet? Miksi joinakin päivinä ja tunteina sähkö on ollut kuitenkin ilmaista? Miksi tilanne on nyt muuttunut, kun ennen hinta säilyi vakaana ja huomattavasti edullisempana?
Sähkömarkkinan toiminnan lainalaisuudet
Kiteytettynä kun tuotantoa on enemmän kuin kysyntää, hinta on pieni tai olematon. Kun taas tuotantoa on vähemmän kuin kysyntää, tällöin hinta nousee korkeaksi.
Mitä asialle voi tehdä
Aiemmin sähkö oli niin halpaa, ettei sähkön säästäminen kiinnostanut yksityisasiakkaita juurikaan. Nyt tilanne on muuttunut ja keskustelu asian ympärillä käy kiivaana.
Kustannustehokkain tapa kokonaisuuden kannalta on käyttää sähköä vähemmän silloin kun se on kallista. Toki tuotantoa voidaan jollain aikajänteellä rakentaa lisää, mutta ne eivät ole nopeita ja mutkattomia prosesseja kuten olemme viime vuosien ydinvoimalaitos projekteista nähneet. Sähkönkäytön ajoittamisesta enemmän halvemmille tunneille voi myös säästää, kun myyjän sähkötuote on valittu tätä silmällä pitäen.
Vinkit sähkölaskun pienentämiseen
Tuotteistamme Spot Valon hinta määräytyy suoraan Nordpoolin tuntihintojen mukaan. Vaikka tätä media viime talvena lokasikin, niin hinta on aina oikea, myös hintojen laskiessa ja halpojen hintojen päivinä.
Mikäli suuret tuntihinnan muutokset kuitenkin pelottavat, on Täsmä Valo+ tuotteella voit myös vaikuttaa omasta käytöstä muodostuvaa osaan kustannuksista, ns. profiilikustannukseen, kun käytät sähköä edullisimmilla tunneilla.