Parikkalan Valo Oy | Vikapäivystys (24h): 05 43901 | Sähkökatkot | Yhteystiedot

Pientuotannon netotus
aurinkopaneeli.png

 

Parikkalan Valo Oy on ottanut käyttöön 1.1.2023 alkaen sähkönkulutuksen ja pientuotannon netotuksen. Mittaustavan muutos koskee automaattisesti kaikkia sähköntuottajia, joiden tuotantolaitteiston on enintään 100 kVA. Verkkoyhtiö toimittaa kulutuksen ja tuotannon mittaustiedot Datahubiin, joka suorittaa nettolaskennan. Mittausmuutos ei vaadi asiakkaalta toimenpiteitä.  

Netotuksen mittausjaksona on tunti. Tämä tarkoittaa, että tuotettu sähkö vähennetään kulutetusta sähköstä. Käytännössä tämä tarkoittaa tuotannon ja kulutuksen eron siirtymistä sähkölaskulle. Sähkön pientuottaja ei enää joudu myymään ja ostamaan sähköä verkkoon samaan aikaan. Säästöä syntyy verkkopalvelumaksuista, siirtomaksuista ja sähköverosta. Perusmaksuihin netotus ei vaikuta.

Mittaustavassa lasketaan tunnin sisällä sähkön kulutus ja tuotanto yhteen. Jos kulutus ylittää tuotannon, näyttävät tuotantotiedot nollaa. Jos tuotanto ylittää kulutuksen, näyttävät kulutustiedot nollaa.

Esimerkki: Käyttöpaikan kulutus on 3,5 kWh ajalla 1.4.2023 klo 12–13. Samalla tunnilla aurinkopaneelit tuottavat 6,8 kWh sähköä.  Kulutetuista kilowattitunteista (3,5 kWh) vähennetään tuotetut kilowattitunnit (6,8 kWh), joten netotuksen ansiosta kulutusta on 0 kWh ja 3,3 kWh ylijäämätuotantoa.

Esimerkki: Käyttöpaikan kulutus 4,0 kWh ajalla 23.6.2023 klo 18–19 ja samalla tunnilla tuotantoa on 2,1 kWh. Kulutetuista tunneista (4,0 kWh) vähennetään tuotetut kilowattitunnit (2,1 kWh), joten netotuksen jälkeen tuotannosta syntyneet kilowattitunnit ovat 0 kWh ja kulutusta on 1,9 kWh.

Lisätietoja: asiakaspalvelu@pavo.fi

Takaisin
Ota yhteyttä