Parikkalan Valo Oy  |  Vikapäivystys (24h): 05 43901  |  Sähkökatkot  |  Yhteystiedot

Sähkökatkoihin varautuminen

You are here

Home / Sähkönsiirto / Sähkökatkot / Sähkökatkoihin varautuminen

Vikapäivystys päivystää ympäri vuorokauden numerossa 05 43901

 
Milloin yhteys Valoon

20 kV runkoverkon toiminta on osittain automatisoitu ja saamme tiedon välittömästi, jos runkoverkkoon tulee vika. Pienjänniteverkon vioista saamme tiedon ensisijaisesti asiakkaiden ilmoitusten pohjalta. Lisäksi meillä on mahdollisuus tehdä yhteydenottoja älykkäille sähkömittareille vikakohteiden selvittämiseksi.

Heti sähköjen katkessa ei kannata soittaa vaan kannattaa odottaa n.20 minuuttia. Tässä ajassa olemme usein saaneet suurimalle osalle katkonpiirissä oleville asiakkaille sähköt palautettua. Jos sähkökatkos on laajalla alueella, useat asiakkaat soittavat samaan aikaan vikapäivystykseen ja emme pysty vastamaan kaikkiin puheluihin samanaikaisesti.

Mikäli tiedät vikapaikan niin soita aina heti.
Missä vika on?

Jos jokin yksittäinen sähkölaite lakkaa toimimasta, tarkista ensin ettei itse laite ole rikki. Kokeile myös, onko vika kenties pistorasiassa kokeilemalla siihen jonkun toisen laitteen toimivuutta. Tämän jälkeen tarkista, onko sulake palanut. Muista tarkistaa myös pääsulakkeet. Jos sähkölaitteen viallisuus on aiheuttanut sulakkeen palamisen, huollata laite asiantuntevassa sähköliikkeessä tai poista se käytöstä.

Sulakkeen palaminen voi olla syynä koko kodin pimenemiseen. Jos sulakkeen vaihtaminen ei auta, vika voi olla myös laajempi. Asiakas omistaa liittymispisteen jälkeisen verkoston ja vastaa sen kunnosta.

Mikäli myös naapurilta puuttuu sähköt, on vika sähköyhtiön verkossa.

Muista sähköturvallisuus

Jos kotonasi huomaat sähkölaitteiden toimivan oudosti tai valojen palavan normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, syynä saattaa olla ns. nollajohtimen katkeaminen. Tämän vuoksi kotiisi tuleva 400 V kolmivaihejännite jakautuu epätasaisesti niin, että joihinkin laitteisiin tulee yli- ja joihinkin alijännitettä. Tämä voi pahimmillaan aiheuttaa laitevaurioita.

Nollajohtimen katkeamisella voi olla myös vakavampia vaikutuksia. Iäkkäämmissä taloissa shuko-pistorasioiden maadoitusliuskat on kytketty nollajohtimiin. Jos nollavika on talon sisällä, maadoitus ei enää toimi ja sähkövirta joutuu etsimään vaihtoehtoisen reitin.

Pistorasioihin kytketyt metallikuoriset sähkölaitteet ovat sähkövirralle otollinen kohde ja laite muuttuu jännitteiseksi. Tämä voi aiheuttaa tulipalo- tai pahimmillaan hengenvaaran. Mikäli epäilet nollavikaa, katkaise sähköt pääkytkimellä ja ota heti yhteys sähköyhtiöösi.

Jos tiedossasi on terveyttä tai omaisuutta vaarantava akuutti tilanne, soita hälytyskeskukseen. 

Katkoon varautuminen

Jokaisen sähkönkäyttäjän olisi hyvä miettiä, mitä haittaa sähkökatkos voi juuri hänelle aiheuttaa ja varustautua sen mukaan. Joka kodista pitäisi löytyä ainakin:

  • taskulamppu
  • kynttilöitä ja tulitikkuja
  • paristokäyttöinen radio
  • paristoja sekä radiota että taskulamppua varten
  • varasulakkeita
  • polttopuita, jos kotona on takka tai puu-uuni

Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, tulee asiakkaan hankkia oma varasähköjärjestelmä. Esimerkiksi maatiloilla oma varavoimakone on lähes välttämätön.

Katkoksen pitkittyessä

Jos myrskysään on ennustettu kestävän päiviä tai jos tuhot ovat laajat, ei ole liioiteltua varautua pitkään sähkökatkokseen. Laajoista katkoksista ja niiden arvioidusta kestosta tiedotetaan yleensä paikallisradioissa. Eri vuodenaikoina ongelmat ovat luonnollisesti eri tyyppisiä.

Talvisaikaan lämmön säilyttäminen asunnossa on tärkeää. Pidä käytössä mahdollisimman vähän huoneita. Väliovia kannattaa pitää kiinni ja välttää ulko-oven turhaa availua.

Kesällä ruoan säilyminen voi muodostua ennen pitkää ongelmaksi. Jos jääkaappi ja pakastin ovat hyvin eristettyjä, ne pysyvät kylmänä jopa useita vuorokausia. Niiden ovien turhaa aukomista kannattaa välttää.

Vaikka panostamme sähkökatkosten ennaltaehkäisemiseen, niiltä ei voi koskaan kokonaan välttyä. Kun sähkönjakelu jostain syystä keskeytyy, ponnistelut verkoston korjaamiseksi alkavat välittömästi. Voit luottaa siihen, että teemmme töitä sen eteen, jotta saisit sähkösi mahdollisimman pian takaisin.